CRISPR en humans: els límits que He Jiankui no va saber trobar

El novembre del 2018 saltava la notícia. La Lulu i la Nana, unes bessones xineses, naixien d’embrions modificats genèticament per la tècnica de CRISPR/Cas9. Mesos més tard, coneixíem l’existència d’un tercer embaràs.

La notícia, que va donar la volta al món, s’havia publicat en un vídeo de youtube penjat pel laboratori del científic xinès He Jiankui, autor de l’experiment.

Jiankui i el seu equip havien decidit modificar l’ADN dels embrions de parelles en que el pare era portador del virus de la immunodeficiència humana (VIH) mentre que la mare no havia contret la malaltia. Però calia realment modificar el seu ADN?

En parelles on el pare és portador del virus del VIH, n’hi ha prou en fer un rentat de semen, és a dir seleccionar els espermatozoides que no són el principal reservori del virus, i desprendre’s del líquid seminal i altres cèl·lules  per tal d’eliminar el risc de transmetre el virus a la mare i al nadó.

Així doncs, perquè Jiankui i el seu equip volien modificar l’ADN dels futurs nadons?

El virus del VIH accedeix a les cèl·lules mitjançant el reconeixement específic de la seva coberta amb la proteïna CCR5 que es troba a l’exterior de la cèl·lula, com si es tractés del mecanisme d’encaix d’una clau amb el seu pany.

Representació del reconeixement entre el virus del VIH i proteïnes que es troben a l'exterior de la cèl·lula com la CRR5
Representació del reconeixement entre el virus del VIH i proteïnes que es troben a l’exterior de la cèl·lula com la CRR5

Des de finals dels anys noranta es coneix que algunes persones tenen una variant molt rara del gen CCR5, la delta 32, que dona lloc a una proteïna diferent que no “encaixa” amb la coberta del virus del VIH. Per això les persones portadores d’aquesta variant no contrauen el sida encara que estiguin exposades al virus.

Jiankui i el seu equip pretenien modificar l’ADN dels embrions sans de les parelles on el pare era portador del VIH per a fer una millora genètica, o sigui, tendir a l’eugenèsia.

Però aquest no va ser l’únic moviment èticament qüestionable de Jiankui i el seu equip.

En primer lloc, l’equip de científics lideat per Jiankui va falsificar els permisos ètics, necessaris per a realitzar experiments amb humans i animals, que els donaven l’aprovació per a editar i transferir embrions humans.

Pel que fa a les famílies participants de l’estudi, l’equip de científics els va mentir dient que la tecnologia de CRISPR ja havia estat provada i que era segura.

A més, els científics van injectar la maquinària de CRISPR als embrions humans a estadi de zigot, és a dir, quan els embrions consten d’una única cèl·lula. Els van cultivar uns dies al laboratori i abans de transferir-los a la mare van fer un diagnòstic genètic preimplantacional. És a dir, van obtenir algunes cèl·lules de l’embrió per analitzar-ne l’ADN i veure si havien aconseguit reproduir la variant.

Microinjecció de la maquinària de CRISPR a un embrió de ratolí a estadi de zigot
Microinjecció de la maquinària de CRISPR a un embrió de ratolí a estadi de zigot

L’anàlisi de l‘ADN dels embrions editats va revelar que Jiankui i el seu equip no havien aconseguit reproduir la variant delta 32, i no només això, havien causat altres alteracions a la seqüència de del gen CRR5 de les se’n desconeix l’efecte. Tot i els resultats, l’equip de científics va mentir dient que havien aconseguit modificar l’ADN dels embrions reproduint la variant delta 32 i van seguir amb l’experiment transferint els embrions editats a les mares. He Jiankui va prendre decisions mèdiques sense tenir aquesta formació acadèmica.

Amb tot això Jiankui ha admès que buscava fama i riquesa. Però la part de la història que no s’ha explicat prou bé són les infraccions, la seva mala praxis i les conseqüències de salut que pot haver causat a tres nadons que són les víctimes reals d’aquesta història.

Marta Vila (@martacvila)

Share Button

Publicar un comentario

Puede usar las siguientes etiquetas de HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>