Néixer per cesària: solució o problema?

La Organització Mundial de la Salut (OMS) ho té clar. Practicar una cesària justificada per motius mèdics és útil per a reduir la mortalitat materna i neonatal, i això es dona entre el 10 i el 15% dels naixements.

Tot i això, la mateixa OMS alerta que el món està prenent una altra direcció. El “rànquing” l’encapçala la República Dominicana on el 58,1% dels nadons neixen per cesària, seguit de ben aprop per Xipre (56,9%), Brasil (55,5%) o Xile (49,6%).

L’increment desmesurat de naixements per cesària no justificada per motius mèdics comporta, a banda d’una recuperació més lenta, riscos associats a sotmetre’s a una intervenció quirúrgica, un augment de la probabilitat de patir infeccions, hemorràgies o una reacció a l’anestèsia.

Si es tenen clars els riscos, perquè és practiquen tantes cesàries?

La periodista i escriptora del llibre Mama desobedient, Esther Vivas, apunta, en un dels seus articles, que la comoditat del part per cesària i els ingressos que comporta són dos dels motius que en fan créixer la freqüència, especialment a les clíniques privades.

Mentre que una cesària programada es realitza en tan sols 30 minuts i es preveu amb antelació i que un part pot durar hores i, fins i tot, dies i és impossible saber quan acabarà

El debat està servit. Però, què passa a Catalunya?

Post escrit per Marta Vila (@martacvila)

Share Button

Publicar un comentario

Puede usar las siguientes etiquetas de HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>